بهبود جذب نیتروژن، فسفر و پتاسیم و رشد گیاه کاکتوس اپونتیا با مصرف تلفیقی هیومیک اسید، مایکوریزا و عصاره جلبک دریایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

2 پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای، سازمان انرژی اتمی ایران، کرج، ایران.

چکیده

برای تولید کاکتوس اپونتیا (Opuntia spp) در مناطق بیابانی و کم‌آب، استفاده از ترکیبات کودی یا محرک رشد برای بهبود کمیت و کیفیت کاکتوس ضروری است. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر کاربرد هیومیک اسید، عصاره جلبک دریایی و قارچ مایکوریزا بر رشد، کمیت و کیفیت کاکتوس اپونتیا بود. برای دستیابی به این هدف، آزمایشی گلدانی با 8 تیمار شامل 1- شاهد، 2- مایکوریزا، 3- هیومیک اسید، 4- عصاره جلبک دریایی، 5- مایکوریزا + عصاره جلبک دریایی، 6- مایکوریزا + هیومیک اسید، 7- هیومیک اسید + عصاره جلبک دریایی، 8- مایکوریزا + عصاره جلبک دریایی + هیومیک اسید و با سه تکرار در بستر کشت مخلوط ماسه و پرلیت انجام شد. وزن بخش هوایی و ریشه گیاه در دو حالت تر و خشک، ارتفاع گیاه، تعداد و ضخامت کلادود، سطح برگ و غلظت نیتروژن، پتاسیم و فسفر در گیاه تعیین شدند. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک بخش هوایی گیاه به‌ترتیب با میانگین 9/77 و 5/12 گرم در گلدان در تیمار کاربرد هم‌زمان هیومیک اسید و عصاره جبک دریایی مشاهده شد که با سایر تیمارها تفاوت معناداری (p0.01) داشتند. استفاده هم‌زمان قارچ مایکوریزا و هیومیک اسید باعث افزایش معنادار وزن تر ریشه گیاه (188 درصد) نسبت به شاهد شد؛ به‌طوری‌که میانگین وزن تر ریشه گیاه از 21/1 گرم در گلدان در تیمار شاهد به 48/3 گرم در گلدان در این تیمار افزایش یافت. مصرف هم‌زمان هیومیک اسید، قارچ مایکوریزا و عصاره جلبک دریایی، بیشترین افزایش غلظت نیتروژن، پتاسیم و فسفر گیاه را به همراه داشت، به‌طوری‌که غلظت نیتروژن از 5/0 درصد در تیمار شاهد به 9/1 درصد در تیمار تلفیقی مذکور افزایش یافت. به‌طور کلی، مصرف هم‌زمان هیومیک اسید، قارچ مایکوریزا و عصاره جلبک دریایی سبب بهبود کمیت و کیفیت گیاه کاکتوس شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


References
Campos A.R.F., da Silva A.J.P., van Lier Q.D.J., do Nascimento F.A.L., Fernandes R.D.M, de Almeida J.N. & da Silva Paz V.P. (2021). Yield & morphology of forage cactus cultivars under drip irrigation management based on soil water matric potential thresholds. Journal of Arid Environment, 193, 104564. https://doi.org/10.1016/j.jaridenv.2021.104564
Du Jardin, P. (2012). The Science of plant biostimulants–A bibliographic nalysis. AD Hoc Study on Biostimulants Products, Final Report. https://orbi.uliege.be/handle/2268/169257
Estrada-Luna, A.A., & Davies Jr, F.T. (2001). Mycorrhizal fungi enhance growth and nutrient uptake of prickly-pear cactus (Opuntia albicarpa Scheinvar ‘Reyna’) plantlets after ex vitro transplantation. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 76(6), 739–745.
Etemadian, M., Hassani, A., Nourzadeh Haddad, M., & Hanifeie, M. (2017). Effect of organic and inorganic acids on the release of nutrients in calcareous soils. Journal of Water and Soil Conservation, 24(5), 73–91. (In Persian with English abstract). https://doi.org/10.22069/jwsc.2017.12528.2723
Faried, S. & Fahmy, F.I. (2023). Effect of Different Concentrations of Irrigation Water Salinity and Potassium Humate on Productivity and Fruit Quality of the Prickly Pears Plants (Opuntia ficus-indica L.)(2). Egyptian Journal of Horticulture. 50(2), 167–179.
Hussain, H.I., Kasinadhuni, N. & Arioli, T. (2021). The effect of seaweed extract on tomato plant growth, productivity and soil. Journal of Applied Phycology, 33(2), 1305–1314.
Jindo, K., Martim, S.A., Navarro, E.C., Pérez-Alfocea, F., Hernandez, T., Garcia, C., & Canellas, L.P. (2012). Root growth promotion by humic acids from composted and non-composted urban organic wastes. Plant and Soil, 353, 209–220. https://doi.org/10.1007/s11104-011-1024-3
Kalra, Y. (Ed.). (1997). Handbook of reference methods for plant analysis. CRC press.
Lahbouki, S., Fernando, A.L., Rodrigues, C., Ben-Laouane, R., Ait-El-Mokhtar, M., Outzourhit, A., & Meddich, A. (2023). Effects of Humic Substances and Mycorrhizal Fungi on Drought-Stressed Cactus: Focus on Growth, Physiology, and Biochemistry. Plants, 12(24), 4156.
Lesk, C., Rowhani, P. & Ramankutty, N. (2016). Influence of extreme weather disasters on global crop production. Nature, 529(7584), 84–87. https://doi.org/10.1038/nature16467
Mohamed, M. & Hassan, A.A.S.A. (2025). Influence of seaweed extract, fulvic acid and poly amino acid on the growth and productivity of Capsicum annuum l.super nar cultivar. Journal of Plant Production, 7–11. https://doi.org/10.21608/jpp.2025.349578.1426
Neto, A.C., Dobbss, L.B., de Araújo, K.V., Vieira, G.H.S., Monaco, P.A.V.L., Haddade, I.R. &  Lopes, L.V. (2024). Productivity, morphology and mineral composition of forage palm clones biostimulated with humic substances. DELOS: Desarrollo Local Sostenible, 17(55), e1455–e1455.
Nourzadeh Hadad, M., Hasani, A, & Karami Moghadam, M. (2017). Comparison the efficiency of aquasorb and accepta superabsorbent polymers in improving physical, chemical, and biological properties of soil and tomato turnover under greenhouse condition. Water and Soil, 31(1), 156–167. (In Persian with English abstract) https://doi.org/10.22067/jsw.v31i1.53226
Prisa, D. & Gobbino, M. (2021). Biological treatments for quality improvement and production of Aloevera gel. GSC Advanced Research and Reviews, 9(1), 54–63.
Prisa, D. & Spagnuolo, D. (2022). Evaluation of the bio-stimulating activity of lake algae extracts on edible cacti mammillaria prolifera and mammillaria glassii. Plants, 11(24), 3586.
 Prisa, D. (2020). Gigaspora Margarita use to improve flower life in Notocactus and Gymnocalycium plants and roots protection against Fusarium sp. World Journal of Biology Pharmacy and Health Sciences, 4(1), 51–58. https://doi.org/10.30574/wjbphs.2020.4.1.0085
Prisa, D. (2021). Biological mixture of brown algae extracts influences the microbial community of Lobivia arachnacantha, Lobivia aurea, Lobivia jojoiana and Lobivia grandiflora in pot cultivation. GSC Advanced Research and Reviews, 8(3), 43–53. https://doi.org/10.30574/gscarr.2021.8.3.0190
Rose, M.T., Patti, A.F., Little, K.R., Brown, A.L., Jackson, W.R., Cavagnaro, T.R., Schiavon, M., Pizzeghello, D., Muscolo, A., Vaccaro, S., Francioso, O., & Nardi, S. (2010). High molecular size humic substances enhance phenylpropanoid metabolism in maize (Zea mays L.). Journal of Chemical Ecology, 36, 662–669. https://doi.org/10.1007/s10886-010-9790-6
Shayanmehr, S., Henneberry, S.R., Ali, E.B., Sabouhi Sabouni, M., & Shahnoushi Foroushani, N. (2024). Climate change, food security, and sustainable production: a comparison between arid and semi-arid environments of Iran. Environment, Development and Sustainability, 26(1), 359–391. https://doi.org/10.1007/s10668-022-02712-w
Tomehzadeh, J., Gholami, A., Nourzadeh Hadad, M., Hasani, A., & Mohsenifar, K. (2021). The effect of humic acid concentration on alkalinity and soil elements release, germination and growth index in lawn. Journal of Environmental Science and Technology, 22(9), 87–99.
Vafa, Z.N., Sohrabi, Y., Mirzaghaderi, G., Heidari, G., Rizwan, M., & Sayyed, R.Z. (2024). Effect of bio-fertilizers and seaweed extract on growth and yield of wheat (Triticum aestivum L.) under different irrigation regimes: Two-year field study. Chemosphere. 364, 143068 https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2024.143068
Zhang, X., Ervin, E.H., & Schmidt, R.E. (2003). Seaweed extract humic acid, and propiconazole improve tall fescue sod heat tolerance and posttransplant quality. Horticulture Science, 38, 440–443. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.38.3.440